Tagliatelle paglia e fieno "Salsicce e funghi Porcini"

La salsiccia di maiale “a pont’ e curtiell”

Non ritroviamo nella cucina tipica napoletana molte ricette a base di carne, dal momento che era un alimento che scarseggiava presso le mense dei poveri. Quindi, non troviamo nella tradizione filetti, costate o tagli di carne bovina particolarmente nobili. Le ricette tradizionali a base di carne sono legate quasi esclusivamente alla carne di suino ed ai suoi “tagli” meno pregiati, ed è per questo motivo che nei “piatti della tradizione” beneficiamo di preparazioni gustose come: le tracchie, i fegatini di maiale, la zuppa di soffritto, i cicoli, lo strutto e “o pere e ‘o musso”.
Degna di nota è le salsiccia fresca a ponta ‘e curtiello, chiamata così per il modo di tagliare la carne, cioè “grossolanamente” e con l’ausilio di un coltello molto affilato. La salsiccia fresca a punta di coltello è una vera e propria filosofia adottata dalle macellerie campane e l’importanza di questo procedimento di lavorazione è attestata dal fatto che rientra nella rosa dei “Prodotti Agroalimentari Tradizionali -PAT”
Il “Ristorante Bellavista” rinomato per la qualità di una cucina prettamente terragna ci spiega tutti passaggi per preparare delle Tagliatelle Paglia e Fieno con i fiocchi!

Ingredienti (4 persone)/span>

100gr. funghi porcini, 200gr. salsicce, 100gr. cipolle, 100gr. pomodorini, 100gr. prosciutto cotto, formaggio grattuggiato, vino bianco, sale e pepe

Preparazione

Soffriggere la cipolla e farla “dorare” bene, aggiungere la salsiccia sbriciolata, far cuocere per due minuti, aggiungere i funghi e attendere ancora due minuti, a questo punto sfumare con il vino bianco ed aggiungere i pomodorini, un pizzico di sale, pepe ed il prosciutto cotto. Scolare le tagliatelle al dente, far saltare in padella.

Zafferano tagliatelle with mushrooms and saffron

For about 40 years the Bellavista restaurant honors the Ischian catering and Francesco Castiglione, the holder, opens the restaurant when he was a young boy and decides to dedicate his entire life to it, a life dedicated to good country cooking that respects the land and its seasonal nature, in fact the dishes change with the seasons and what nature offers. The environment is embroidered art with a plot of styles and influences outside of time and space and dining at Ristorante Bellavista becomes a real sensory experience.

Ingredients

Tagliatelle, oil, garlic, porcini mushrooms, peas, saffron, white wine.

Directions

Fry oil and garlic in a pan, add the mushrooms and porcini mushrooms to soften with a dash of white wine, add the peas (cooked separately), sprinkle with saffron, blow up the tagliatelle -drain pasta and let stir with a little of the pasta cooking water.

Dish reviewed in the July 2016 Ischianews magazine

Garden starter

Completely immersed in the countryside and surrounded by orchards and vineyards, the “Bellavista” restaurant presents itself to visitors as a former home country, where one can discover authentic flavors. Taste a tomato or eggplant caught in the nearby garden is definitely a must-see experience that allows to know the taste of authenticity. Especially it is recommended to vegetarians and all those who prefer healthy eating.

Ingredients

zucchini, mushrooms, peppers, eggplants, green beans, peppers, broccoli, mint, carrots, cabbage, tomato, saffron, vinegar, oil, garlic.

Directions

Grill the zucchini, peppers, and eggplant. To Zucchini adds saffron, to eggplants is added vinegar, oil and garlic. The mushrooms, broccoli and peppers are stir-fried, chilli is added to the tomato. The green beans, kale and cabbage are stews, while carrots are boiled and seasoned with mint.

Plate reviewed in the August 2015 Ischianews magazine

Penne with vegetables

A rustic and family atmosphere with thousands of objects that adorn the room and give it that rural touch to the whole. Thanks also to the liking of owner Francesco who, with his good humor, cheers up the evenings of guests who choose the Bellavista restaurant to taste dishes made with unique and genuine products of vegetable gardens as the delicious “penne with vegetables”.

Ingredients

diced zucchini, eggplant, peppers, tomatoes, pink pepper, cheese

Directions

While pasta is cooking, fry in a pan for a few minutes in olive oil a few cloves of garlic, zucchini, eggplant, peppers and tomatoes. When the tomatoes are wilted add pasta, penne or paccheri, blend the flavors and serve with red wine of the house! A peasant dish along with taglioni with mint and other dishes with ingredients come directly from the garden of Francesco.

Dish reviewed in the August 2014 Ischianews magazine

Bellavista restaurant

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Reviews

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